Hur får man livet att fungera?

Hur får man livet att fungera? 
En fråga nog alla ställler sig någon gång i livet iallafall. Denna fråga har vi idag lyssnat och samtalat kring när Barncancerfonden Östra bjöd in Lena, socionom och legitimerad  psykoterapeut, och Malin, legitimerad psykolog och doktor i medicinsk vetenskap. De kom till Linköping och tillsammans med våra medlemmar gjordes en heldag. 

(null)

(null)

När ett barn får en barncancerdiagnos så är det vanligt med psykologiska och olika sociala reaktioner på både lång och kort sikt. Idag försökte vi förstå dem. 

En dag med bra teoridel från Malin och Lena och sedan välbehövliga samtalsgrupper. Tänk om mer tid hade funnits för att hinna prata lite mer vid varje fråga. Vad händer vid en cancerdiagnos? Hur reagerar kroppen av stressen som kommer likt ett insvepande tidvattenvåg och slukar ens vardag? Vilka faktorer är viktiga att fylla på med jo; motion, sömn, mat och roliga saker. Vilka är det jag själv plockade bort eller ändrade när Wera insjuknade, jo just dessa för jag orkade inte

(null)
Mysigt fikabord

För- och eftermiddagen tog slut och vi var många som dröjde oss kvar i konferenslokalen från halv fem till klockan sex då middag skulle serveras. Det kändes som värdefulla minutrar att få knyta ihop dagen med lite tankfulla reflektioner hur vi skulle kunna få en fortsättning på samtalet eller en del 2 från föreläsarna. Träffas och samtala är sätt som kan få oss att tillsammans göra att vardagen kan fungera då vi alla har goda exempel som kan passa. 

(null)

Köpte mig en god fransk cider till laxen med granskott, torkade blåbär och något askliknande vitt. 
Sedan satt vi länge och bara pratade om livet och familjen. Värdefullt! Tid och rum behövs. 

Fint att träffas efter saker som hänt och är jobbiga. Människor som också förstår utan ord. 


Vardagen rullar på trots allt och jag är tacksam för alla nya och gamla bekantskaper jag mött idag.