Oxsjön

En snabbsväng till Svenstavik för lite mat och ett besök på Systemet. Jag har nämligen fått inspiration från Lapponia, hjortronlikören, och grannen Janne. Han berättade hur enkelt det var att göra egen hjortronlikör så det ville jag prova att göra av bär och sprit. 
Vi åkte hem och packade in mat och dryck och for sedan mot Oxsjön. 

(null)

Man kommer en bra bit upp när man kör betalvägen och det gillar vi. Det är bara att Swisha 50 kronor för att få åka uppåt på grusvägen. 

(null)
3,5 km till Oxsjön och en liten bit till ytterligare till raststugan. 

(null)
Trevligt med namngivna broar. 

(null)
Många många rastplatser finns utmed leden så att man kan grilla. 

(null)

(null)
Trist bild men därbuppe på sluttningen såg det ut som att det rastades med hästar. 
Turridning på fjället skulle jag gärna prova på. 

(null)

(null)
Så lättgånget. 

(null)
Åt mig fram på leden. 

(null)

Leden passerar mellan små söta hus utmed Oxsjön och man måste respektera att hålla sig till leden. Folk som bor här vill kunna sitta ute på sina egna altaner utan att folk passerar utanför dörren eller använder deras små tomter för att rasta vid. 
Oxsjön har en jättefin raststuga och den är öppen att användas och utanför finns en rätt så ny eldplats med sittmöjligheter. 

(null)

(null)

(null)
Vilken idyll runt Oxsjön. 

Vi fikade hemma hos en mysig familj som har en stuga här. Så fint att få se hur de har fixat med sin stuga. Smarta små lösningar på ett mycket hemtrevligt och ombonat sätt. 

(null)
När vi gick tillbaka till bilen så såg vi ett par renar som inte verkade mer rädda än de som lugnt strövar runt hemma hos oss. 

(null)
Dag 151 med den vackra bergssiluetten bakom. 

Där bakom ser man Helags bland alla vackra fjäll. Tänk att vi var där uppe för ett par dagar sedan och dess siluett känner jag nu igen. Igår snöade det tydligen på Helags så jag tycker att vi har haft en otrolig tur med vädret även om det var dimma dagen för toppturen. 

(null)
Tomma burkar, hjortron och sprit. 

(null)

Mogna hjortron i en burk och sedan bara se till att fylla på för att täcka alla bär.  Nu ska burkarna stå i tre veckor innan det ska silas och tillsättas socker.  Till jul kan den provsmakas tror jag att Janne sa minsann. 

(null)

Just nu är vägen upp till toppen och det övre området avstängt för vägen breddas. Det blir säkert bra när det blir klart. Hade i och för sig önskat breddning en bit till så att det går att åka ner till oss direkt från toppen. Då skulle vi slippa åka runt och på så sätt spara på vägen som alla använder ner från toppen. 


Skön dag i Vemdalsfjällen.