Segelskugga

Med ett valsat plåttak klätt med träpanel på undersidan så har vi haft både droppfritt och skugga under många många år. Det har dessutom varit svalt och skönt. Första året när vi byggde huset satte vi toppen av ett segel över altanväggarna. Det seglet impregnerade vi i sömmarna för att kunna ha utemöblerna med dynor kvar ute under sommarens dagg och regnskurar och även för att komma undan solen. När vi sedan satte glaspartier på detta plåttak hade vi ökat kraven och ville även ha myggfritt. Vad vi inte riktigt ville ha var den värme i kuvösen som blev av att det nu var dragfritt.
Med ett gammalt segel som låg i garaget efter vår gamla segelbåt kom vi på idén att spänna upp det i skuggsyfte denna gång framför uterummet där solen ligger på som mest.

 

Idén kom härom kvällen, så seglet som har många år på nacken och inte alldeles rent ser istället blått ut på bild, men det är i den vitare färgskalan.
Vi la ut toppen och började mäta uterumsväggen, i den svalkande sommarkvällen, för det var den bredden som skulle bli tvungen att avgöra hur långt in på toppen vi skulle skära av.

 

Jag hade velat ha större öljetter i rostfritt, men har man lite bråttom som vi brukar ha så nöjde vi oss med dessa så länge. Vi ville se att det kunde fungerade utan att lägga ner så många kronor, men helt klart så kommer vi nog att lämna in det till en segelmakare som slår i riktiga öljetter.
Segelduken var för hård att klippa i, så kniven kom väl till pass och hålen fick knivas upp innan vi slog dit öljetterna.
Vi satte upp franska galvaniserade öggelbultar för att fästa upp seglet på väggarna. Små karbinhakar använde vi sedan för att snabbfästa. Schacklar är annars snyggt och ser kanske mer segelmässigt ut...

 
 

Det blev riktigt mysigt första kvällen. Skepp o hoj vad skoj att fixa lite hemma.

 

I morse när jag kom upp så märktes skuggans effekt av redan i vardagsrummet, som på köpet fick skugga. Det var mycket svalare och behagligare där inne. Uterummet var också mycket svalare och det var ju det som var poängen med detta lilla DIY projekt.
På köpet kom även en skuggig triangelformad plats på altanen där jag kan vistas utan hatt och kläder och ändå känna att jag är ute. Kanske en ny yogaplats i skuggan?

Nu ska det plockas och stylas och drömmas om sittytan på altanen som helt plötsligt blev lite mer skyddad för väder även om seglet nog mest håller emot som solskydd.
Jag vill helst få hjälp att bygga ett stort, kraftigt och långt bord som jag sedan kommer att använda samma grånande färg till som vi börjat använda på altanen. Någon kiselbaserad blandning som får altanen att anta den där vackra färg som ved har som legat i havet och sedan flutit iland, skeppsved kallar iallafall jag det för. Stolar är inte nödvändiga utan två långa breda och kraftiga brädor på stadiga bockar kan bli fint, tänker jag.

 
 
 
 

Dagens träning blev två yogaposer och en trevlig mtbtur med mannen och grannen. Jursla-Ringeby-Skärlöta-Ågelsjön-Sörsjön-Skriketorp-Jursla en tur på 33 km i kuperad miljö på grusväg. Bra konditionsträning för mig som inte cyklat mycket och behöver få till både sadelvana och flås. Cykelvasan närmar sig med stormsteg eller rättare sagt högväxel. Det är tur att vi hinner med den trevliga VikboVändan innan som uppvärmning inför det lite längre loppet.

Drömma och fundera är gratis och träningen runt husknuten är heller inte fel.

0 kommentarer publicerat i
Taggar: Bord, DIY, Träning, Yoga, bänkar, drömmar, inköp, inredning, mtb, projekt, segel, skugga, svalka, uterum